Carport för husbil

Husbilar är det perfekta valet för en härlig semester. De ger dig friheten att åka nästan varsomhelst utan att behöva lägga dyra pengar på hotell. För att skydda din husbil och hålla nere underhållskostnaderna så är det viktigt att skydda din husbil mot väder. Snö, regn vind och UV-strålning hotar nämligen att slita ut din husbil.

En carport är ett bra sätt att skydda din husbil. 

Frågan är, hur väljer man carport för sin husbil?

För att svara på frågan om vilken carport som passar just din husbil så behöver du först kolla upp några saker:

  • Hur stor är din husbil, för att veta vilka mått på carporten du behöver.
  • Hur stor är ytan som du kan bygga carporten på?
  • Tillåter din detaljplan att bygga carporten av den storleken du behöver?
  • Hur är vädret där du bor? Är det mycket snö som du behöver ta hänsyn till?

Standard carport för husbil

De flesta carports är cirka 2 till 3 meter höga vilket oftast inte räcker för att rymma husbilen på höjden. Många husbilar är mellan 3 och 4 meter höga vilket gör att du behöver skaffa en carport med extra höjd.

Många husbilar är mellan 6 och 8 meter långa även om vissa är kortare och andra även är längre än så. Mindre carportar för bilar kan vara cirka 4 meter långa så här behöver du kolla på en carport som är längre än så.

Olika val för carport till husbil

Är du händig och vill bygga din egna carport eller föredrar du att köpa in carporten monterad och klar?

Medans den händige kan föredra att snickra ihop sin egna carport så finns de många som tycker det är smidigt att beställa carport inklusive resning och montering. Tur då att det finns flera val!

Om du vill göra allting själv köper du lösvirke och bygger din carport. Att bygga en carport i lösvirke kräver en hel del kunskap men ger dig också möjligheten att göra det till ett bra pris. 

Om du vill bygga ihop din carport utifrån ritningar beställer du en carport som levereras som byggsats. Det kräver fortfarande en del kunskap men brukar kunna lösas av två personer som har viss erfarenhet. Var noggrann så att du väljer en byggsats med tillräcklig höjd. Vissa byggsatser kan fås i måttanpassad höjd.

Det dyraste alternativet är att beställa en carport till din husbil monterad och klar. Om du hittat en byggsats du är nöjd med kan du skicka en förfrågan till lokala byggfirmor för att ta in pris på vad det kostar att få carporten monterad och rest.

Vad kostar carport för husbil

De stora kostnaderna för en carport är markarbete, materialkostnad och eventuell arbetskostnad om du tar in hjälp. Ett alternativ är att gjuta en betongplatta som ger en stabil grund och som även har fördelen att du senare kan bygga om din carport till ett garage om du så önskar. En annan fördel med betongplatta är att den får högre hållfasthet än andra alternativ. Nackdelar med betongplatta är att det är dyrare än de andra alternativen.

I fall där betongplattan inte väljs i markarbetet kan du fortsätta med samma material in i carporten som du har på din uppfart. Det kan vara asfalt, marksten grus eller liknande.

Du har tre val när du ska bygga en carport för din husbil, lösvirke, byggsats eller monterad och klar.

Om du köper lösvirke kan du räkna med cirka 20,000 kr - 40,000 kr plus kostnad för markarbete.

Om du köper en byggsats kan du räkna med 30,000 kr - 80,000 kr plus kostnad för markarbete.

Om du köper en carport monterad och klar kan du räkna med cirka 60,000 kr - 150,000 kr inkl allt arbete.

De stora spannen i pris beror på val av material och yta. Desto mer du kan göra själv desto lägre i pris hamnar du. 

Höjd och längd på en carport för husbil

Då husbilar är högre än vanliga bilar behöver du extra höjd på din carport.

3,5 meter i höjd på din carport räcker för de allra flesta husbilarna. Concorde, Morelo eller amerikanska husbilar kan vara högre, cirka 3,5-3,8 meter höga.

8 meter i längd räcker för de flesta husbilarna. 

Kolla upp måtten på din husbil innan du väljer carport. Det finns carportar som kan måttanpassas vilket gör att det finns bra val även för de med stora husbilar.

Alternativ till carport

Ett alternativ till carport för husbilen är att köpa ett garagetält som du ställer på tomten för förvaring. Fördelen med ett garagetält istället för en carport är att de är billigare. Nackdelarna är att garagetält inte håller lika bra för väder och vind samt att de kan bli problem med fukt. 

Garagetält kan vara bra på kort sikt men är oftast ingen långsiktig lösning för förvaring av din husbil.

Sammanfattning

  • En carport är ett bra sätt att skydda din husbil mot väder och vind.
  • 3,5 meter höjd på en carport rymmer de flesta husbilarna.
  • Vissa carports kan beställas måttanpassade vilker gör att de rymmer husbilar.
  • Carport för husbil kan köpas som lösvirke i byggsats eller monterad och klar.

Carport för husvagn

maj 23rd, 2020|0 Comments

Carport för husvagn Husvagnssemester är ett härligt sätt att resa på. Mellan semestrarna behöver din husvagn skydd från väder, vind och UV-strålning. För att bevara din husvagn i gott skick och hålla nere underhållskostnaderna [...]

Skaffa en carport

Vi hjälper dig välja rätt carport.

KÖR IGÅNG
KOSTNADSFRITT PRISFÖRSLAG